返回列表 發帖
你的資料是新聞還是舊聞?好像管理費早就不是這個價了!
sung123 發表於 2011-8-1 20:31

是周日晚上食飯時.....問一個住在那裡的親烕架喎
唔通佢記錯...........??!?!!!?......奇怪了

下周再問問他先得~~~

其實問題係有冇需要比咁貴既管理費,這些管理費是否合理(相對其他屋苑),而家唔減係咪代表日後唔會加,就算而家減左唔知幾時話要加番我地都唔會蝕抵

其實問題係有冇需要比咁貴既管理費,這些管理費是否合理(相對其他屋苑),而家唔減係咪代表日後唔會加,就算 ...
ckc8787 發表於 2011-8-1 23:54

我其實不反對你所說,只係如果唔減管理費的話他日加的空間可以相對地少

其實要減管理費不就是因管理公司表現不濟吧?那麼點解唔到肉D減經理人酬金?為何為管理公司製造藉口讓本身已經不濟的管理服務差上加差,擺一眾首都街坊上檯?

減管理費其實就是是減自己的基金, 大家要想清楚!

許多人寧可選擇沈默。因為他們害怕,一開口,就成了令人心酸的對立

我想問一問各首都人,如果減小小管理費....

有冇人反對?
有冇人寧要服務,不要減費?
有冇人寜要多d儲備 ...
Michael-1974 發表於 2011-7-30 20:19

減管理費梗係好,但減得個「less than 5%」就可能咪咪會諗到白髮都埋亦未能滿足所有人嘅要求
我覺得首要任務係check 咗份interim report 先,check 下d 數有冇問題(我相信要花上一d時間),至睇睇有冇減管理費嘅空間,就算有空間減,每個月減?定係一次性豁免?有乜程序?
咁減管理人酬金又有冇可能性?

都係個句"睇咗數先喇"

減管理費梗係好,但減得個「less than 5%」就可能咪咪會諗到白髮都埋亦未能滿足所有人嘅要求{:9 ...
C123 發表於 2/8/2011 08:42 AM

減管理人酬金, 我喜歡!

支持減管理人酬金 !

如果可以, 最好既方法就係減管理人酬金.....
行動不一定能造就幸福, 但不行動必無幸福.

減管理費梗係好,但減得個「less than 5%」就可能咪咪會諗到白髮都埋亦未能滿足所有人嘅要求{:9 ...
C123 發表於 2011-8-2 08:42

減酬金會易好多,因為管理費收入不變但開支減少左

有冇街坊記得而家管理人酬金係8%定5%?

減酬金會易好多,因為管理費收入不變但開支減少左

有冇街坊記得而家管理人酬金係8%定5%? ...
capt2ld 發表於 2011-8-2 14:17

是8%.
請大家繼續各舒己見,週六才再回post了